Artiklid

Retseptid

Huvitavaid viise vutimunade kasutamiseks

Jaapanlased kastavad kõvaks keedetud vutimunad kalast, krevettidest ja juurviljadest tehtud kastmesse ja praevad rohkes rasvas.

Briti versioon on šoti munad, kus kõvaks keedetud mune veeretatakse lihast ja jahust valmistatud segus ja seejärel praetakse rohkes rasvas.

Hiina tänavakaubitsejad müüvad vutimune, mis on kõvaks keedetud tee sees. Pidavat olema väga maitsvad, aga kuna tee värvib munavalge määrdunud pruuniks, siis võib siinmail tekkida tõrkeid munade söömisel. (siiski, huvitav oleks järele proovida).

Hiina moodi on ka vutimunade keetmine sojakastmes, kus munavalge värvub tumepruuniks (võib arvata, et sojakastet on lahjendatud veega, aga pole kindel).

Kentucky vutt

  • 6 puhastatud vutti
  • 2 sidrunit
  • 1 tl soola
  • 1 tl salveid
  • 0,5 tassi oliivõli
  • 2 väikest küüslauguküünt
  • 100 g sulavõid
  • 1 tass veini

Asetage vutid pannile ja pritsige üle sidrunimahlaga; hõõruge vutte soolaga, siis pintseldage sulavõi ja oliivõli seguga üle; hõõruge vutte purustatud küüslauguga ja puistake peale salveid; valage peale teise sidruni mahl ja riivitud koor ning lisage vein; küpsetage kaane all 200ºC juures tund aega või kuni praad on pruun; serveerige mahlaga; 3 inimesele.

Vuti martinee (martinet`)

Pange rosinad konjakisse ja leotage tund aega. Hõõruge vutid seest ja väljast soola ja pipraga. Küpsetage pannil või sees, praadige iga külge 5 minutit, vutid peavad olema täiesti kollased. Tõstke lusikaga rosinad vuttide kõhuõõnde, valage üle konjakiga ja laske haududa umbes 20 minutit.

Saskatchewani küpsetatud vutt

Vuti küpsetamiseks peetakse parimaks 220ºC temperatuuri. (Saskathcewani Ülikooli uuringute tulemus).
Asetage vutt rind ülespoole võiga määritud kuumuskindlast klaasist anumasse. Küpsetage 30 grammi võiga umbes 14 minutit 220ºC ahjus ja kastke sageli praevedelikuga. Soovi korral võib kasutada niisket täidist, mis aitab liha mahlakamana hoida. (Kehaõõnde võib panna tüki Cheddar`i juustu).

Demoville`i vutt

  • 12 vutti
  • 1,5 tassi jahu, milles on soola ja küpsetuspulbrit
  • 0,5 liitrit petipiima
  • 2 tassi salati- või praadimisõli

Lindudel lasta liguneda petipiimas ca tund aega; lisada veidi soola ja pipart; veeretada linde jahus ja küpsetada rohkes rasvas kuni nad on kuldpruunid; jahu moodustab maitsva kooriku ja petipiim muudab vutiliha õrnemaks; 6 inimesele.

Retsept on pärit jänkide Kokaraamatu Klubi kongressilt

Marinaad vutilihale "Extra"

Marinaad neljale vutile keskmise kaaluga 160... 180 grammi vutt.

  • 1 spl cayenne`i pipart
  • 4 spl sidrunimahla
  • max 5 spl heledat virgin`oliiviõli
  • 1 tl ingverit
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 tl koriandrit
  • 1 spl kurkumit
  • 3 spl maitsestamata jogurtit
  • pipart või piprasegu
  • soola

Marinaadi pandud vutid kata fooliumi vms kattega, hoia neid ca 12 tundi, aeg-ajalt keera. Grilli praeahjus või sütel. Käesolev vutiliha marineerimise retsept on pärit kaugelt idast (tõenäoliselt Hiinast). 2002a. Hansapäevadel Tartus said sedamoodi marineeritud grillvutid erakordse menu osaliseks.

Retsept on välja töötatud Järveotsa Põldvutifarmi prantsuse lihatõugu vuttide jaoks.

Vutimunasalat Cherrytomatite ja "Cherry" mozzarellaga

4 inimesele:

  • 18 vutimuna
  • 12 Cherrytomatit
  • 8 "Cherry" mozzarellat (st väiksed ümmargused mozzarellad)
  • oliiviõli balsamäädikat (aceto balsamico)
  • soola, pipart

Vutimunad asetada potti külma vette, lasta keema ja madalal temperatuuril 4 minutit keeta. Vutimunad jahutada, koorida ning mozzarella ja eelnevalt kuumas veel kooritud tomatitega segada. Õli, soola ja balsamäädikaga segada ning külmalt serveerida.

Vutimunad Rucola`ga

4 inimesele:

  • 12 vutimuna
  • 3 kimpu rucola´t
  • 5 spl oliiviõli
  • 100 g riivjuustu
  • peotäis röstitud piiniaseemneid
  • 10 kooritud kreeka pähklit
  • paprikapulbrit
  • soola
  • pipart

Vutimunad keeta mitte eriti kõvaks ja koorida. Rucola lehed hakkida päris peeneks ja laiali puistata; segada õli, soola, pipraga, peeneks hakitud piiniaseemnete ja pähklitega, samuti juustukuubikute ja näputäie paprikapulbriga. Vutimunad asetada ilusasti rucola peale.